dimecres, 31 de desembre del 2014

Generació espontània?


La pregunta que ens vam plantejar durant les primeres setmanes de seguiment va ser: D’on surten?. Tal com hem assenyalat en les entrades anteriors, el CDEC ens va facilitar una quantitat de cucs que amb el temps van evolucionar de cuc a pupa i de pupa a escarabat. La hipòtesi que se’ns va ocórrer va ser: L’escarabat pon els ous, dels quals sortirà el cuc i així começa el cicle reproductiu. Per tant, el que volíem investigar era sobre l’origen dels cucs de la farina, ja que no acabàvem d’entendre com dins de la farina, si portava molt de temps, podia aparèixer un cuc de la farina.

Pel que fa a les mosques de la fruita ens vam preguntar: Les mosques de la fruita néixen per generació espontània? A partir d’un experiment que ens van explicar a classe vam veure que quan deixàvem un tros de fruita durant uns dies acabàven apareixent petites mosquetes que sortien de dins la fruita. Com ens va interessar bastant la idea de la generació espontània vam decidir buscar informació per veure si podia ser vàlida la nostra hipòtesi principal.


La teoria de la generació espontània és una antiga teoria biològica que explicava algunes formes de vida que apareixen de manera espontània tant orgànica com inorgànica.

Aquesta va ser descrita per primer cop per Aristòtil i més endavant la van admetre pensadors com Descartes o Newton. Actualment està totalment refutada.

Després d’haver buscat diferents informacions sobre aquest tema hem vist que al llarg de la història s’ha intentat investigar a partir de diferents experiments i proves, però que finalment mai han arribat a trobar una resposta a aquesta teoria. Al veure que la hipòtesi pensada no es podia verificar vam pensar que, pel que fa a les mosques, és molt possible que, quan vam deixar el tros de fruita arribés alguna mosca atreta pel sucre d’aquesta i diposités els ous dins. Així passat uns quants dies naixeren les larves i poc després vam veure les mosques volant al voltant del tros de fruita.   
En canvi, els cucs de la farina no sabíem d’on podien sortir i buscant informació i llegint diferents articles vam descobrir que a la farina i al pa ratllat, al igual que a altres aliments es troben els ous microscopics d’alguns insectes. Això fa que quan passa un temps dins dels aliments es trobin aquests animalons.



Mengem aliments amb ous i larves? En realitat la majoria d’aliments que consumim tenen ous microscopics dins seu i en la nostra societat aquests ous i aquestes larves es mengen. S’ha de dir que a la farina i al pa ratllat aparèixen els cucs de la farina i més endavant el seu escarbat, però als altres aliments trobem altres varietats de cucs i insectes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada